Kwasy omega-3 nie pomagają ich sercu
28 czerwca 2010, 11:31Spożywanie większych ilości kwasów tłuszczowych omega-3 nie zmniejsza ryzyka chorób serca u kobiet z cukrzycą typu 1.
Nowe narzędzie zaawansowało badania nad chorobą Leśniowskiego-Crohna
16 września 2015, 12:06CPAG, nowe narzędzie do fenotypowej analizy badań asocjacyjnych całego genomu (GWAS), pomogło wykazać, jaką rolę w przebiegu choroby Leśniowskiego-Crohna odgrywają kwasy omega-6 i omega-7.
Nowy sposób konserwowania zdrowych pokarmów za pomocą naturalnych związków
4 stycznia 2019, 11:49Naturalny przeciwutleniacz występujący w otrębach może znaleźć zastosowanie jako konserwant żywności.
Kwasy omega-3 spowalniają zanik mięśni w okresach unieruchomienia
11 stycznia 2019, 12:47Suplementacja kwasami omega-3 spowalnia zanik mięśni podczas unieruchomienia.
Większość suplementów nie chroni przed zgonem i chorobami serca
19 lipca 2019, 05:21Wykonana przez naukowców z Johns Hopkins Medicine metaanaliza 277 badań klinicznych wykazała, że niemal żadne suplementy witamin, minerałów i innych składników odżywczych oraz niemal żadne diety nie mogą być powiązane z przedłużaniem życia czy ochroną przed chorobami serca.
Mniej krwi, mniejszy mózg
5 sierpnia 2010, 09:07Jeśli serce przepompowuje mniej krwi, mózg szybciej się starzeje. Za pomocą rezonansu magnetycznego naukowcy ustalili, że obniżony wskaźnik sercowy (stosunek objętości minutowej serca do powierzchni ciała, ang. cardiac index, CI) wiązał się ze zmniejszoną objętością mózgu.
Co za dużo, to niezdrowo dla jaj
7 lipca 2016, 11:21Przykład zagrożonych żółwi zielonych (Chelonia mydas) z Raine Island pokazuje, że nie zawsze w dużej liczbie siła. Okazało się bowiem, że wskaźnik wylęgowości jest ograniczony właśnie przez zbyt dużą liczbę sąsiadujących gniazd.
Zła dieta zabija miliony ludzi
4 kwietnia 2019, 10:56Zła dieta zabija rocznie około 11 milionów osób na całym świecie. Takie wnioski płyną z badań pod tytułem Global Burden of Disease Study 2017, przeprowadzonych przez naukowców z Institute for Health Metric and Evaluation na University of Washington.
Jak wzmocnić kości, nie jedząc ryb
24 lutego 2007, 11:38Dieta bogata w kwas alfa-linolenowy (ALA) może wspomagać proces wzmacniania kośćca. Okazuje się też, że wbrew obiegowym opiniom, wcale nie trzeba jeść ryb czy zażywać tabletek z olejami rybnymi, by zwiększyć poziom kwasów tłuszczowych typu omega-3 w organizmie (Nutrition Journal).
NASA walczy z osteoporozą
11 maja 2010, 16:14Badania medyczne przeprowadzane w... Laboratorium Napędów Odrzutowych - może to brzmi zaskakująco. Ale tylko do momentu, kiedy przypomnimy sobie, na jak wiele chorób narażeni są astronauci. W tym również na zrzeszotnienie kości.
« poprzednia strona następna strona » 1 2 3 4 5 6 7 8 9 …